Türkiye'nin Sokak Lezzetleri
Künye
İbiş, S. (2023). Türkiye'nin Sokak Lezzetleri. Ö. Kızıldemir (Ed.), Sebzeler, Meyveler, Tahıllar ve Baklagiller içinde (s. 220-245). Detay Yayıncılık.Özet
Sokak lezzetleri tarih boyunca dünyanın pek çok yerinde yemek kültürünün önemli bir parçası olmuştur. Zamanla şehirleşme, sanayileşme, modernleşme gibi olguların etkisiyle sokak lezzetlerinde de dönüşümler kaçınılmaz olmuş-tur. Bazı sokak lezzetleri eskisi gibi talep görmez iken bazıları ise geçmişte olduğu gibi sokaklarda yemek kültürünün bir parçası olarak devam etmektedir. Hatta bazı sokak lezzetlerinin çok popülerlik kazanmış, ait olduğu yöre bölge ile özdeşleşmiş ve bu yöre ya da bölgeye önemli katkılar sağlamıştır. Özellikle büyük kentlerde modern kültürün etkileri ile tüketicilerin tercihle-rinde önemli bazı değişimler olmuştur. Bu noktada tüketiciler sağlık ve hijyen gibi konulara daha fazla önem vermeye başlamıştır. Bu da bazı sokak lezzetlerinin eskisi kadar sokaklarda yer bulmamasına neden olmuştur. Ya da bazı sokak lezzetlerinin satış ve sunum biçiminin değişmesine sebep olmuştur.