Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSakar Schoınas, Ezgi
dc.contributor.authorAkman, Mehmet
dc.date.accessioned2024-08-28T07:35:42Z
dc.date.available2024-08-28T07:35:42Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationSchoınas, E. S., Akman, M. (2023). Sağlıklı Beslenme Önerilerine Uygun Standart Yemek Tarifelerinin Geliştirilmesi: Tanımlayıcı Çalışma. Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi , 8(2), 199 - 207. doi.org/10.5336/healthsci.2022-93877en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12941/243
dc.description.abstractAmaç: Toplumu oluşturan bireylerin sağlığının korunmasında, yetenek ve niteliklerinin geliştirilmesinde, refah düzeyinin artmasında yeterli ve dengeli beslenme en önemli temel unsurlardan birisi olarak kabul edilmektedir. Standart reçetelerdeki enerjiyi azaltmak, glisemik indeksi yüksek besinler yerine glisemik indeksi dü şük besinleri tercih etmek, doymuş yağ ve basit şeker miktarını azaltmak, omega-9 ve lif miktarını artırmak ve bunlara ek olarak uygun pi şirme tekniklerinin kullanılması gibi değişiklikler yapılarak standart tarifler hem sa ğlıklı hem de kronik rahatsızlıklara karşı koruyucu hâle getirilebilir. Bu ça- lışmada, kurumsal yemek sistemindeki menülerde s ıklıkla sunulan 30 standart yemek tarifi incelenmi ş ve her yemek için iki farkl ı standart tarif geliştirilmiştir. Standart tarifelerde yapılan değişiklikler ile yeme- ğin toplam enerji içeri ğinin azaltılması, yemeğin glisemik indeksinin ve glisemik yükünün düşürülmesi, doymuş yağ miktarının ve basit şe- kerin azaltılması, omega-9 miktarının ve posa içeriğinin artırılması, ye- meğin lezzetini ve kabul edilebilirli ğini yükselten uygun pi şirme yönteminin belirlenmesi gibi ilkelerin gerçekleştirilmesi hedeflenmiş- tir. Gereç ve Yöntemler: Otuz standart tarife ve her bir yemek için ge- liştirilen 2 farklı tarife olmak üzere toplam 90 tarifenin tadımı iki kez, gönüllü 10 panelist taraf ından yapılmıştır. Panelist puanlamalar ı so- nucu geliştirilen 30 standart reçeteden 25’i kabul edilmiştir. Bulgular: Et grupları ve makarnalarda sağlıklı beslenme ilkelerine göre yap ılan değişiklikler genel olarak kabul görmüş olup, diğer gruplarda özellikle tatlı grupları için yapılan değişikliklerin yeterli olmadığı ve daha farklı değişikliklerle kabul edilirlik puanlar ının yükseltilebileceği ve daha fazla çeşitte denemeler yapılarak geniş gruplarda çalışılması gerektiği düşünülmektedir. Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar ın, ku- rumsal yemek hizmetlerinde öğünlerin besin değerinin hesaplanmasına olumlu katkı sağlayacağı ve kurumsal yemek hizmetlerinden yararlanan bireylerin standart reçetelerin geli ştirilmesinde ve sa ğlığa etkilerinde önemli rol oynayacağı öngörülmektedir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.isversionof10.5336/healthsci.2022-93877en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectStandart yemek tarifien_US
dc.subjectStandard recipeen_US
dc.subjectToplu beslenmeen_US
dc.subjectCollective nutritionen_US
dc.subjectTarif oluşturmaen_US
dc.subjectCreating recipeen_US
dc.titleSağlıklı Beslenme Önerilerine Uygun Standart Yemek Tarifelerinin Geliştirilmesi: Tanımlayıcı Çalışmaen_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentFakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorSakar Schoınas, Ezgi
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue7en_US
dc.identifier.startpage199en_US
dc.identifier.endpage207en_US
dc.relation.journalTürkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster