İstanbul Galata Üniversitesi Kurumsal Akademik Arşivi
DSpace@Galata, İstanbul Galata Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor, araştırma verisi gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.

Güncel Gönderiler
Avrupa Birliğinde coğrafi işaretler ve Türkiye’nin mevcut durumu
(Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2025) İbiş, Salim
Coğrafi işaretli ürünler; yerel kültürel mirasın korunmasında kritik bir rol oynamanın yanı sıra, bölgesel ekonomik kalkınmaya önemli katkılar sunmakta, destinasyonların tanıtımında etkili bir araç olarak işlev görmekte, turistik cazibe unsuru oluşturmakta ve hem üreticilerin hem de tüketicilerin haklarının korunmasını sağlamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Avrupa Birliğindeki coğrafi işaretli ürünlerin uluslararası düzeyini tespit ederek Türkiye’nin bu konudaki mevcut durumunu değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda eAmbrosia veri tabanından elde edilen veriler içerik analizi yönteminden faydalanılarak analiz edilmiştir. Coğrafi işaretli ürünler ülkelere, ürün gruplarına, coğrafi işaret türlerine göre sınıflandırılarak açıklanmış benzer şekilde Türkiye’nin mevcut durumu ortaya konmuştur. Araştırma sonucunda, bugüne kadar AB’ye toplam 3909 başvuru yapıldığı, bunları %91’i AB üyesi ülkeler tarafından gerçekleştirildiği, en fazla başvuru yapan ülkenin İtalya olduğu, toplam başvuruların %48’i gıda, %44’ü şarap, %8’i alkollü içeceklerden oluştuğu, Türkiye’nin toplam 85 başvurusu ve 23 coğrafi işareti tescillenmiş ürünü bulunduğu, Türkiye’nin toplam coğrafi başvuruların %2’sini oluşturduğu tespit edilmiştir.
Artificial intelligence solutions for temporomandibular joint disorders: Contributions and future potential of ChatGPT
(Korean J Orthod, 2025) Kula, Betül; Kula, Ahmet; Bagcier, Fatih; Alyanak, Bülent
Objective: This study aimed to evaluate the reliability and usefulness of information generated by Chat Generative Pre-Trained Transformer (ChatGPT) on temporomandibular joint disorders (TMD). Methods: We asked ChatGPT about the diseases specified in the TMD classification and scored the responses using Likert reliability and usefulness scales, the modified DISCERN (mDISCERN) scale, and the Global Quality Scale (GQS). Results: The highest Likert scores for both reliability and usefulness were for masticatory muscle disorders (mean ± standard deviation [SD]: 6.0 ± 0), and the lowest scores were for inflammatory disorders of the temporomandibular joint (mean ± SD: 4.3 ± 0.6 for reliability, 4.0 ± 0 for usefulness). The median Likert reliability score indicates that the responses are highly reliable. The median Likert usefulness score was 5 (4–6), indicating that the responses were moderately useful. A comparative analysis was performed, and no statistically significant differences were found in any subject for either reliability or usefulness (P = 0.083–1.000). The median mDISCERN score was 4 (3–5) for the two raters. A statistically significant difference was observed in the mean mDISCERN scores between the two raters (P = 0.046). The GQS scores indicated a moderate to high quality (mean ± SD: 3.8 ± 0.8 for rater 1, 4.0 ± 0.5 for rater 2). No statistically significant correlation was found between mDISCERN and GQS scores (r = –0.006, P = 0.980). Conclusions: Although ChatGPT-4 has significant potential, it can be used as an additional source of information regarding TMD for patients and clinicians.
Beslenme ve diyetetikte güncel yaklaşımlar
(UBAK, 2025) Doğan, Gökçen; Özduruan, Gülşen; Sakar Schoinas, Egzi; Kılınç, Gül Eda; Yılmaz, Dilara Serarslan; Erkul, Cahit; Bülbül, Aylin; Gündüz, Elifnur; Kömürcüoğlu, Aleyna; İlkutlu, Hatice Kübra; Özenoğlu, Aliye
UBAK, Ankara, 2025
Reklamın Değişen Yüzü: Yapay Zeka Reklamcılığına Kavramsal Bir Bakış
(Yaz Yayınları, 2025) Dündar, Alper
Değişen ve gelişen dünya çerçevesinden iletişim faaliyetlerine baktığımızda konu ile ilgili çalışmaların da geliştiğini görmekteyiz. Artık ortaya çıkan durumlar gereğince bir markayı ya da bir ürünü tanıtmak için yapılan iletişim çalışmaları ve bu çalışmalar için kullanılan iletişim araçları da değişikliğe uğramıştır. Teknolojik gelişim ile beraber internetin ortaya çıkışı sayesinde temel iletişim araçları da şekil değiştirmiştir. İletişim ve tanıtım faaliyetleri artık daha çok internet ve sosyal medya üzerinden yürümeye başlamıştır. İnternetin gelişiminden önce iletişim çalışmalarında daha çok kitle iletişim araçlarından yararlanılmaktaydı. Bu araçlar yardımı ile de tüketicilere ulaşım sağlanmakta ve istenilen mesajlar iletilmekteydi. Ayrıca yapılan reklam ya da halkla ilişkiler kampanyaları da yine kitle iletişim araçlarının hakimiyetinde sürdürülmekteydi. Fakat internet ve teknolojinin gelişimi iletişim alanında bir kırılmaya yol açmıştır.
Evaluation of sociodemographic and nutrition-related factors for type 2 diabetes risk: a sample from Turkiye
(BioMed Central Ltd, 2025) Karaca-Çelik, K. Esen; Toprak, Dilek; Baş, Murat; Tevfikoğlu, Leyla; Kahrıman, Meryem; İnce-Palamutoglu, Merve; Doğan, Nurhan; Baş, Dilşat
Background: Considering the increasing prevalence of diabetes, we aimed to evaluate the risk of diabetes in our sample and its relationship with sociodemographic and nutrition-related factors.Methods: We conducted the study in Afyonkarahisar province of Turkiye with participants aged 18-65 years. In this face-to-face study, we used a questionnaire on sociodemographic information and general dietary habits and the FINDRISC screening tool. We also recorded participants' 24-hour food recall and assessed anthropometric measurements. We analyzed epidemiological data using binary logistic regression models to assess possible risk factors associated with the presence of diabetes risk. Results: Overall, this study included 3,990 participants, 50.03% (n = 1996) and 49.97% (n = 1994) of whom were males and females, respectively. The FINDRISC score was higher in females (p = 0.001), married individuals (p < 0.001), those with lower education levels (p < 0.001), and participants diagnosed with the disease by a doctor (p < 0.001). Additionally, having a body mass index (BMI) of > 30 kg/m2 increased the risk by 7.33 folds compared with having a BMI of < 25 kg/m2. Significant but very low correlation coefficients were found between main meal consumption, energy, lipid and iron intake and diabetes risk (p < 0.001). Conclusions: Our findings suggest that increasing age, increasing BMI, lower education level, and having a disease diagnosis can be significant risk factors for diabetes. However, more studies are needed to clarify risk factors, especially those related to nutrition.