Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorİbiş, Salim
dc.contributor.authorÇoşan, Dilek
dc.contributor.authorDoğdubay, Murat
dc.date.accessioned2024-01-04T11:43:41Z
dc.date.available2024-01-04T11:43:41Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationSalim İBİŞ, Dilek ÇOŞAN, Murat DOĞDUBAY. (2023). Sokak Lezzetlerine Yönelik Tutumun Kuşaklara Göre İncelenmesi: İstanbul Örneği (Investıgatıon of Attitude to Street Flavors According to Generations: The Case of Istanbul). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 11(4), 3093–3111. ‌en_US
dc.identifier.urihttps://jotags.net/index.php/jotags/article/view/1995/3054
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12941/174
dc.description.abstractSokak lezzetlerinin çeşitliliği, kolay erişilebilirliği, uygun fiyatı, hızlı olması gibi pek çok nedenlerle toplumda her kesim tarafından çokça tercih edildiği bilinmektedir. Bu araştırmanın amacı, sokak lezzetlerine yönelik tutumun X, Y ve Z kuşakları açısından farklılık gösterip göstermediğini incelemek, tercih edilen sokak lezzetlerini belirlemek ve ne tür sokak lezzetlerinin hangi kuşaklar tarafından ne derece tercih edildiğini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda veriler hazırlanan ölçek aracılığı ile kolayda örnekleme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen verilere frekans analizi, faktör analizi, t-testi ile ANOVA testleri uygulanmıştır. Yapılan faktör analizine göre; hijyen, haz alma, parasal değer, hizmet kalitesi, kolaylık ve sosyalleşme olmak üzere toplam altı boyut belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre hijyen boyutunda kuşaklara göre anlamlı bir farklılık bulunmaz iken, haz alma, parasal değer, hizmet kalitesi, kolaylık ve sosyalleşme boyutlarında kuşaklara göre anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Buna göre hizmet kalitesini, parasal değeri ve kolaylığı Z kuşağının X kuşağına göre daha fazla önemsediği söylenebilir.en_US
dc.description.abstractAbstract It is known that street flavors are preferred by all segments of the society for many reasons such as diversity, easy accessibility, reasonable price and speed. The aim of this research is to examine whether the attitudes towards Street tastes differ in terms of X, Y and Z generations, to determine the preferred street tastes and to reveal what kind of street tastes are preferred by which generations. For this purpose, the data were obtained by using the convenience sampling technique through the prepared scale. Frequency analysis, factor analysis, t-test and ANOVA tests were applied to the obtained data. According to the factor analysis made; A total of six dimensions were determined as hygiene, pleasure, monetary value, service quality, convenience and socialization. According to the results of the research, while there is no significant difference according to the generations in the hygiene dimension, it has been determined that there are significant differences according to the generations in the dimensions of pleasure, monetary value, service quality, convenience and socialization. Accordingly, it can be said that the Z generation cares more about the service quality, monetary value and convenience than the X generation.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİrfan Yazıcıoğluen_US
dc.relation.isversionof10.21325/jotags.2023.1333en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGastronomien_US
dc.subjectYiyecek içeceken_US
dc.subjectSokak lezzetlerien_US
dc.subjectKuşaklaren_US
dc.subjectGastronomyen_US
dc.subjectFood and beverageen_US
dc.subjectStreet delicaciesen_US
dc.subjectGenerationsen_US
dc.titleSokak lezzetlerine yönelik tutumun kuşaklara göre incelenmesi : İstanbul örneğien_US
dc.title.alternativeInvestigation of attitude to street flavors according to generations : the case of Istanbulen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-2404-9218en_US
dc.departmentFakülteler, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorİbiş, Salim
dc.identifier.volume11en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage3093en_US
dc.identifier.endpage3111en_US
dc.relation.journalJournal of Tourism and Gastronomy Studiesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal - Editör Denetimli Dergien_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster